Miten palata loman jäljiltä arkeen?

Kesä on ollut monelle poikkeuksellinen koronavirustilanteen vuoksi. Silti moni on viettänyt kesälomaa ja paluu arkeen koittaa tällä viikolla. Kokosimme FinFamissa muutaman vinkin järjestötyöhön palaamiseksi. Niiden avulla saat työn tehokkaasti käynnistettyä loman jälkeen. Ota vinkit talteen ja sovella niitä omaan tilanteeseesi sopivaksi.

Kuva: Marika Finne
  • Hyödynnä töihin paluussa ennen kesää tekemääsi syksyn tehtävälistaa. Kun jäät lomalle, tee lista odottavista tehtävistä. Näin töihin paluu tuntuu helpolta ja tiedät heti, mistä jatkat, kun palaat töihin.
  • Varaa lomalta paluun jälkeen aikaa sähköpostin lukemiseen, työn suunnitteluun, aikataulun jäsentämiseen ja kokonaiskuvan hahmottamiseen keskeytyksettä. Työn huolellinen suunnittelu on yhtä tärkeää, kuin sen toteutus.
  • Aloita työhön paluu sähköpostien lukemisesta. Vastaa sähköposteihin ja luokittele ne kiireellisyys -järjestykseen. Mitkä sähköpostit edellyttävät toimintaa? Onko toiminta kiireellistä vai ei? Listaa tehtäviä.
  • Aloita helpoista tehtävistä. Lomalta töihin paluu on tietynlainen murrosvaihe. Palaat lomamoodista työn pariin. Aloittamalla helpoimmista tehtävistä, saat tuntumaa työhön nopeasti ja mielekkäästi ja tunnet saavasi tehtäviä aikaiseksi.
  • Tee mind map kesän aikana kertyneistä tehtävistä. Hyödynnä itselle parhaiten sopivaa tapaa. Kaikki post-it lapuista kalenteriin, vihkoon ja tietokoneen muistioon ovat toimivia tapoja. Tärkeintä on löytää itselle parhain tapa jäsennellä asioita!
  • Kun suunnittelet palavereita loman jälkeiselle ajalle, sovi alkuun etäpalavereita. Etäpalaverit ovat tehokkaita. Hyödynnä FinFamin vinkit etäpalavereihin, jotka löydät täältä. FinFami on tehnyt myös vinkit verkkotiimien työskentelyyn, jotka löydät täältä. Jos pidät palavereja heti lomalta palattuasi, pidä ne kevyinä ja hyväksi havaittuja ovat myös kävelypalaverit. Suunnittelupalaveri kollegan kanssa lomalta palattuasi on tehokas tapa aloittaa työ: voit saada uusia ideoita työhösi!
  • Kun saat tehtävät tehtyä, tee merkintä mind mappiisi, että tehtävä on suoritettu. Yhtä tärkeää, kuin tekemättömän työn listaaminen on tehdyn työn havainnointi. Käytä esimerkiksi 5 min päivän päätteeksi siihen, että listaat päivän aikana tekemäsi tehtävät ylös. Mitä erityistä sait tänään aikaan? Tämä toimii myös työn seurannan apuvälineenä ja parhaimmassa tapauksessa raportoinnin tukena. Voit kirjata tehtyjä tehtäviä mind mapin sijaan myös esimerkiksi kalenteriin tai erilliseen word-dokumenttiin.
  • Muista työn tauotus ja työpäivän lopetus! On tärkeää tauottaa työtä ja muistaa työaika. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse saada valmiiksi ensimmäisten päivien aikana.
Print Friendly, PDF & Email