Työn tuunaamisella uutta intoa työtehtävään

Tänään järjestetyssä FinFamin Arjessa mukana -webinaarin ensimmäisessä osassa puhuttiin ennaltaehkäisevästä omaistyöstä, asiantuntijuudesta ja ammatillisuudesta omaistyössä, ajankohtaisista omaistyön teemoista ja työn tuunaamisesta. FinFami on kehittänyt kolmeosaisen webinaarikokonaisuuden nimeltä Arjessa mukana -jossa käydään läpi ajankohtaisia omaistyön teemoja. Tänään toteutettu webinaari oli ensimmäinen kolmesta webinaarista, jotka järjestetään vuoden 2020 aikana.

Työn tuunaamisella tarkoitetaan mm. työn uudelleen järjestämistä uudella tavalla, innostavien työmenetelmien tukemista ja lisäämistä, työn sisällön uudistamista ja kehittämistä, työn mielekkyyden lisäämistä, osaamisen kehittämistä, palautteenannon kehittämistä ja työn haasteiden positiivista vahvistamista kuitenkin niin, että työn perustehtävä säilyy. Työsopimuksessa sovittuja asioita tulee kuitenkin noudattaa ja työtehtävän perusteiden muutoksista tulee keskustella esimiehen kanssa.

Voisikin ajatella, että työn tuunaaminen on kuin värityskirja. Saat pohjan valmiina, mutta voit värittää värityskirjan monella tavalla. Yksikään kuva ei ole identtinen toisensa kanssa vaan sen ulkoasu riippuu värittäjästä. Keskeinen kysymys työn tuunaamisessa onkin: Milloin viimeksi olet tullut töihin uteliaalla asenteella, innostuneena tehtävästäsi, kiinnostuneena uuden oppimisesta? Milloin viimeksi olet kehittänyt omia työtapojasi itsellesi mielekkäämmäksi?

Kokosimme FinFamissa vinkkipatteriston oman työn tuunaamisen käynnistämiselle:

  1. Määrittele omat työtehtävät. Pilko ne työvaiheiksi. Mitä voit jättää pois? Mitä voit tehdä uudella tavalla? Kirkasta omat työsi tavoitteet. Pyydä palautetta. Keskustele.
  2. Miten voisit tuunata yksittäisiä työsi prosesseja? Esimerkiksi: Miten voisit pitää palaverit uudella tavalla?
  3. Mistä innostut omassa työtehtävässäsi? Mitä osaamista sinulla on? Mitä osaamista haluat kehittää?
  4. Oletko puhunut esimiehesi kanssa, miten voisit lisätä omia kiinnostuksen kohteita omassa työssäsi?
  5. Miten työ tulee entistä merkityksellisemmäksi sinulle?
  6. Keiden kanssa voisit lisätä yhteistyötä, jotta innostus työssä kasvaisi? Mitä yhteistyömahdollisuuksia on kollegoiden kanssa? Mitä uusia yhteistyömahdollisuuksia tehtävänkuvassa on?
  7. Hyödynnä olemassa olevat työn tuunauksen vinkkilistat. Tutki innostuneesti olemassa olevia työn tuunauksen materiaaleja ja peilaa niitä omaan tehtävänkuvaasi. Pysähdy oman työsi äärelle.

Tutustu FinFamin työn tuunaamisen materiaalikokonaisuuteen, josta saat konkreettisia vinkkejä oman työn tuunaamiseen.

Print Friendly, PDF & Email